Jag har för första gången i mitt liv bakat rågsurdegsbröd och det är MAKALÖST gott! Det saknar motsvarighet på bagerierna känner jag och jag är så stolt över att jag lyckas! Jag har också lärt mig att ett grovt rågbröd bakat med surdeg innehåller grymt bra "mat" för våra tarmbakterier så det bidrar till en god tarmhälsa!Första gången jag bakade det gick det jättedåligt, jag förstod inte att jag skulle göra surdegen dagen innan och brödet jäste inte och blev en kompakt degklump. Jag tror det är ganska vanligt att man misslyckas med sitt surdegsbröd den första gången. Men de två andra bröden, my God! Det är det bästa bröd jag har smakat och dessutom enormt bra för tarmarnas bakterier. Det innehåller mest grovt rågmjöl och rågkross, mängden vetemjöl är jätteliten och min son tror att jästsvamparna äter upp allt gluten. Jag har i anis och fänkål, det måste man inte men jag älskar det.RECEPT GROVT SURDEGSBRÖD PÅ RÅGDag 1 på morgonen:Blanda ihop följande ingredienser i en skål som tål hett vatten, jag använder en rostfri bunkeSKÅLLNING1/2 del linfrön3 dl rågkross1 msk grovt havsaltKoka upp 4 dl vatten och häll över blandningen, rör om ordentligt SURDEGBlanda ihop följande ingredienser3 msk surdeg1 och 1/2 del ljummet vatten2 dl grovt rågmjölOm du som jag aldrig bakat surdegsbröd innan, så kan du köpa en surdeg på t ex Ica, där jästen finns och använda den den första gången du bakar. Sen kommer du ha att ta av och spara i kylen.Täck över surdegen med plast.Låt bägge bunkarna stå över dagen. Du kan såklart göra detta på kvällen också och göra steg två/dag två på morgonen när du vaknar, det som passar dig bäst.Dag 1 på kvällen:Ta undan ca 2 msk av den nya surdegen och lägg i en glasburk och ställ i kylen.Blanda den nya surdegen med skållningen i en större bunke och tillsätt3 dl ljummet vatten2-3 dl vetemjöl2-3 dl grovt rågmjöl1 msk anis1 msk fänkål2 msk ljus eller mörk sirapBlanda ihop till en smet som nästan är som en deg, den ska vara lös och lite kladdig så ta i lite mjöl i taget tills konsistensen känns som ett mellanting mellan deg och smet. Täck bunken med plast och låt stå över natten. Den ska jäsa till nästan dubbel storlekDag 2 på morgonen:Sätt ugnen på 200°Smörj och bröa en form med grovt rågmjöl.Häll i smeten och jämna till den lite, obs, rör ej bara stjälp över denSätt in i ugnen, jag placerar brödet lite lägre än mitten men inte för lågt ned då kan det brännas undertill.Grädda i 1 timme, lägg sedan på lite folie så du inte bränner brödet, grädda sedan i 30 minuter till.Låt brödet svalna i formen eller under en handduk. Brödet är bäst dagen efter tycker jag och jag rostar alltid mitt bröd. Förvarar du det i kylen håller det sig färskt länge, hur länge vet jag inte för mitt bröd tar slut efter max en vecka speciellt om jag har vänner på besök!Kram!Shama